Blog

  • A megváltozott vállalaton belüli kommunikáció előnyei

    17Július

    A megváltozott vállalaton belüli kommunikáció előnyei


    A világ visszafordíthatatlanul megváltozott az elmúlt hónapokban. A járvány következtében az eddigi munkahelyi normák teljesen átalakultak, mely azonnali reakciót és adaptációt igényelt. A kommunikáció megváltozása elkerülhetetlenné vált, melyből pár változás valószínű, hogy a továbbiakban is megmarad.

    Cégen belüli kommunikáció fontossága

    A belső kommunikáció egy esszenciális része minden vállalkozásnak, a járványhelyzet azonban tovább növelte a pontos, precíz és őszinte kommunikáció szükségességét. Mivel a folyamatosan változó helyzet nagyfokú bizonytalanságot teremtett az alkalmazottak és partnerek között, így az erre vonatkozó üzeneteknek folyamatosnak, gyorsnak, közérthetőnek és elérhetőnek kellett lennie mindenki számára.

    Mivel a munkahelyek jelentős részében bevezetésre került a home office – több helyen a vállalaton belül először – így a vállalaton belüli kommunikáció szinte teljes megújuláson ment keresztül, új eszközök és módszerek igénybevételével.

    Új módszerek és metódusok a kommunikációra

    Az otthoni munkavégzés mindenki számára egyedi kihívásokat tartalmazott, de közös kihívások is jócskán akadtak. A korábbi, irodai kommunikáció már nem volt járható út, így szükséges volt más lehetőségek után nézni.

    Az online csevegő- és konferencia applikációk, mint a Zoom vagy a Skype hirtelen kiemelkedő népszerűségre tettek szert, használatuk szinte egyik napról a másikra exponenciálisan megnövekedett. A cégek többsége a megbeszéléseket ilyen platformokon eszközölte, de voltak olyan vállalatok is, akik csapatépítő programjaikat is online tartották (melyről egy korábbi cikkünkben is írtunk).

    De az informális beszélgetések, közérdekű információk és a hivatalos tájékoztatások is új helyet kellett, hogy találjanak. Ebben segítettek a szintén egyre nagyobb sikert élvező intranet megoldások, mint a Facebook által készített Workplace, vagy a Microsoft Teams alkalmazás.

    A kommunikáció jövője

    Így, hogy lassan visszatérünk az irodákba és visszaáll minden a rendes kerékvágásba, az elmúlt hónap újításait is hagyjuk otthon? Dehogy!

    Ezek az innovatív megoldások egy nagyobb megújulás részét képezik, mely előbb vagy utóbb, de mindenképp végig söpört volna a gazdaságon. Számtalan olyan megoldást honosítottak a vállalatok, mely a későbbiekben is megkönnyíti a mindennapi életet.

    A home office bevezetésével rendkívül sok erőforrást takaríthat meg minden cég, és munkavállalói is elégedettek lesznek a távmunka lehetőségével, ezáltal növelve lojalitásukat. Az online csevegőprogramok szintén könnyen meg tudják őrizni hasznosságukat olyan esetekben, mikor a cég mérete vagy elhelyezkedése olyan, hogy egyszerre több területen is dolgoznak munkavállalók.

    Az elmúlt pár hónap mindenki számára egy kemény próbatétel volt, az újdonságokhoz való alkalmazkodás kihívást jelentett még a leginkább tapasztaltak számára is. Azonban az új lehetőségek, és a kialakult helyzet sikeres menedzselése a munkáltatói márka eddig sosem látott növekedését eredményezte.


Beszélgessünk?
Ugrás az oldal tetejére